20150825

tarte tatin & S lopár // S Bread Board


Včera, hneď po návrate z dovolenky, som chcela malému upiecť jeho obľúbenú jablkovú štrúdľu s vločkami, aby mal po týždni niečo "zdravé" sladké.. 
.. lístkové cesto ma doma v mrazáku nečakalo a po 12 hodinách cesty autom z Chorvátska nemal nik z nás chuť doň zas sadať a ísť do mesta na nákup :-o
.. .. ..
Yesterday, just after our return home from holiday, I was going to bake some „healthy“ yummy for my little one, his favourite Apple strudel with oats. It took us 12 hours in the car to get home, so none of us was keen on grocery shopping .. and whats more ... I did not keep any pastry in the freezer for such an occasion 


.. záhrada plná opadaných jabĺk čakala, čo s nimi spravím až ma presvedčila..  nastal čas vyskúšať dlho obdivovaný francúzsky obrátený jablkový koláč - tarte tatin
už roky som ho chcela urobiť.. mala som pripravených zopár receptov a z nich som si vytvorila ten môj základný..
.. .. ..
The garden full of fallen apples convinced me that the time to bake the favourite french apple pie - Tarte Tatin, has become.
 I kept some recipes ready for long time already, I picked what I liked the most on them and made my own recipe.


cesto
200 hladká muka preosiata (špaldová)
125 maslo nakrájane na kocky
1 vajce
štipka soli
lyžička pomletých mandlí
40 práškový cukor
plnka
70 hnedý cukor
70 maslo
15 malých kyslých jabĺčok

Vypracované cesto som odložila v sáčku do chladničky stuhnúť.. na skaramelizovaný  cukor
som dala očistené a na plátky nakrájané jablká, podusila.. do misy vyloženej papierom na
pečenie som ich potom vysypala a na ne položila rozvaľkané cesto.. piekla som vo vyhriatej
rúre 20 minút..
.. .. ..
pastry
200 Spelt flour
125 Butter chopped in pieces
1 egg
hint of salt
teaspoon of grinded almonds
40 Powdered sugar
filling
70 Brown sugar
70 butter
15 Small sour apples

I left the shapped pastry in the fridge to mature ... meanwhile stewed slices of apples  on
caramelized sugar ... arranged ready apples on baking paper lined in the baking bowl,
covered by rolled pastry ... baked in pre-heated owen for 20 minutes


.. je fantastický.. nie je náročný na prípravu.. mala si pravdu, Anka ;-) .. verím, že si na jeho chuť moji chlapi zvyknú a nájde si tak u nás doma pravidelné miesto.. 
.. .. ..
..its fantastic and simple to prepare .. I believe this cake will take place among my men´s favourite sweets


Na fotenie, krájanie a servírovanie som použila S okrúhly a S hranaté lopáre.
.. .. ..
I used S rounded and S Bread Boards to serve and to take pictures.

 Bon Apetit,

Adriana




4 komentáre:

  1. Adi tento koláčik poznám, skúsila som, je výborný, ale u nás sa moc neudomácnil :-) snáď bude mať u Vás väčší úspech...ale na lopárikoch mu to pristane :-) pá D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :-) je fantasticky.. ale zatial chuti len mne a susedkam :-o skusim ho urobit s obmenami cesta a plnky... uvidime :-o pa, A.

      Odstrániť
  2. Dakujem za zaujimavy recept. Skoda, ze ste zákusok nesfotili aj z boku...zaujimal by ma pohlad z profilu. Castokrat mi to pomoze rozhodnut sa, ci si dany recept odskusam aj ja.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. This looks amazing and your photography is incredible.

    Janet

    OdpovedaťOdstrániť